امروزه با توجه به فرهنگها و متعاقب آن ذائقه های مختتلف دراین دنیای بزرگ انواع رستوران و مکان پذیرایی با امکانات وشرایط مختلف و درجه بندیهای گوناگون(در برخی از کشورها)جهت پذیرایی و ارائه خدمات غذا و نوشیدنی(FOOD & BEVERAGE) اعم ازاینکه بصورت مستقل و یا بعنوان یکی از بخشهای مدیریتی در هتلها اداره میشوند بوجود آمده که درذیل به بررسی و تفصیل در مورد آنها میپردازیم.

1- رستورانهای اصلی MAIN RESTAURANT :

اینگونه رستورانها در حقیقت همان مکانهای پذیرایی از میهمان هستند که اغلب از منوی تقریبا مشابه جهت ارائه خدمات در سطح یک کشور استفاد کرده و نمونه ای از واحدهای پذیرایی بوده که خارج از هتل نیز به چشم میخورند.اینگونه رستورانها دردو تایم نهار وشام فعال بوده ولازم بذکر است جهت پذیرایی ازمیهمان اغلب از روش پلیت سرویس (PLATE SERVICE)

 
 
 

 

 

 

 

همراه با بهترین و مرغوبترین ابزار پذیرایی استفاده میگردد.در طراحی اینگونه رستورانها باید به نکته مهمی دقت داشت و آن طراحی فضای آشپزخانه و نحوه ارتباط آن با سالن پذیرایی در یک طبقه و همسطح میباشد.از رستورانهای اصلی نه تنهامیهمانان هتل بهره مند میشوند بلکه بسیار افرادی هستند که برای صرف نهار یا شام به مکان نیز مراجعه میکنند.

2-رستورانهای سنتی وبومی TRADITIONAL RESTAURANT

در اغلب هتلهای بین المللی معمولا با توجه به پیشینه های فرهنگی.تاریخی و موقعیت جغرافیایی رستورانهایی با عنوان رستوران سنتی یا محلی وبومی دیده میشود که با فرهنگ فولکلور منطقه تطابق داشته و برای بومیان آن منطقه تداعی کننده گذشته آنان میباشد.با توجه به آنچه گذشت باید توجه داشت روش پذیرایی در اینگونه رستورانها برگرفته از همان فرهنگ فولکلور مردم منطقه میباشد.

در هتلهای بین المللی و لوکس که غالبا از گرید بالایی نیزبرخوردار هستند مکانی ویژه بنام داینینگ روم جهت پذیرایی و سرو شام وجود دارد که دارای ویژگیهای خاص خود از قبیل نور ملایم .پخش موسیقی زنده بصورت تکنوازی پیانو یاویلون .استفاده ازبهترین نوع ابزار و وسایل پذیرایی.استفاده ازگلدان و شمعدان روی میزهاانتخاب میزوصنلی و مبلمان پذیرایی از بهترین نوع .انتخاب رنگ جگری یا قهوه ای و قرمزدرطراحی دکوراسیون ورنگبندی فضاها میباشد.نیروی انسانی فعال در اینگونه رستورانها غالبا مرد بوده و آشنایی کامل به روشهای مختلف پذیرایی داشته تا بهترین خدمات به میهمان ارائه گردد. منوی ارائه شده در داینینگ روم نسبت به دیگر رستورانها سبکتر بوده اما بلحاظ قیمت گرانتراست.

 
 

 

دو نکته مهم و قابل توجه در مورد رستورانهای داینینگ روم :

الف) وجود مکانی بنام اندیکس در مدخل ورودی سالن جهت انتظار میهمان تا رسیدن دیگر همراهان ونگهداری لوازم اضافه آنان مانند چتر.پالتو و امثالهم میباشد و در صورت لزوم در این مکان از میهمان با نوشیدنیهای خاص پذیرایی میگردد و حضور فردی از تیم پذیرایی که وظیفه تشریفات ورود و بدرقه میهمان هنگام خروج بر عهده اوست که CAPTAIN RECEPTION نامیده ميشود

ب) استفاده میهمانان خاص و ویژه از فضایی اختصاصی بنام PRIVATE DINING ROOM میباشد .

4-رستورانهای بالروم BALL ROOM :

بالرومها مکانهایی جهت پذیرایی از ضیافتها ومهمانیهای مجلل هستند که با شرایط ویژه ای ساخته شده و مورد بهره برداری قرار میگیرند که در ذیل به بررسی برخی از ویژگیهای مهم بالرومها میپردازیم. بالرومها در مقایسه با دیگر مکانهای پذیرایی در هتل از فضای بزرگتروارتفاع بیشتربرخورداربوده و پذیرایی در هتل از فضای بزرگتروارتفاع

 
 
 

 

بیشتربرخورداربوده و معمولا در طراحی فضای فوق حدالامکان از ستون استفاده نمیگردد.معمولا جهت پوشش دیوارها از مخمل یا ماهوت واخیرااز کاغذدیواریهای ویژه استفاده میگردد و با توجه به استفاده های گوناگون ازاین سالنها معمولا از یک روش خاص جهت چیدمان و پذیرایی استفاده نمیشود.سالنهای بالروم بصورت چندمنظوره طراحی گردیده و دارای سن ثابت ویا متحرک بوده تا درمراسم و میهمانیهای مختلف مورد استفاده بهینه قراگیرد.بالرومها بلحاظ نورپردازی وپخش صوت نیزدارای تجهیزات حرفه ای و کامل و لوسترهای گرانقیمت شیک و مجلل بوده که بنا به نیازمیهمان توسط کنترلرهای حرفه ای تنظیم میگردد.بالرومها همانند سالنهای داینینگ روم دارای فضای اندیکس بوده با این تفاوت که دارای دو اندیکس یکی ورودی و دیگری خروجی نیز میباشند همچنین در این سالنها اطاقی جهت استقرار خبرنگاران و اطاقی جهت تجدید آرایش بانوان یاتعوض وتجدید لباس آقایان درنظر گرفته میشود.

5- رستوران گریل روم GRILL ROOM

گریل روم به رستورانهایی اطلاق میشود که کلیه اغذیه طبخ وارائه شده در آن به روش گریل تهیه گردیده.در ایران این روش طبخ را با نام دیگری که به آن طبخ روی چدن میگویند میشناسند.منوی اینگونه رستورانها را اغلب انواع استیک وشاتوبریان وبیفتک و امثالهم تشکیل میدهد.در گریل رومها پرداخت صورتحساب معمولا بصورتCASH PAID بوده و توسط میهمان انجام میپذیرد.میزوصندلی در این رستورانها غالبا چوبی بوده و در موارد معدودی از سرویسهای فرفورژه یا بامبو نیزاستفاده میگردد

 

 

6-رستوران باربکیو :BARBECUE RESRAURANT

اینگونه رستورانها غالبا در فضاهای باز مانند باغ.کناراستخرو…قرار دارند.علت نامگذاری این رستورانها استفاده از

منقل جهت طبخ اغذیه مختلف مانند کبابها است.در چیدمان این رستورانها از تجهیزات سبک و قابل حمل واغلب برنگ روشن استفاده میگردد.سرویس روی میزها ساده بوده و معمولا به نمکدان.فلفلدان.گلدان وپایه نگهداری دستمال بصورت ثابت ختم میشود وسرویس پذیرایی پس از حضور میهمان بروی میز انتقال داده میشود.

امروزه در برخی هتلها این رستوران را در فضای بسته نیز مشاهده میکنیم که این مسئله باعث تغییر در نحوه چیدمان میزوصندلیها ونحوه پذیرایی از میهمان نیزمیشود.

 

 

7- تی لانج TEALUNGE:

مکانی است آرام در مجاورت لابی هتل که جهت استراحت کوتاه مدت میهمان فراهم میگردد.در مکان فوق بجای استفاده از میز و صندلی از مبلمان و کاناپه های راحت و میزهای کوتاه استفاده شده وهیچگونه سرویسی به جز زیر سیگاری وگلدان روی میزها قرار ندارد. فضای آن عموما کوچکتر از لابی بوده و در گوشه وکنار آن اسند روزنامه وگاهی مجله قراردارد.تی لانج همانطور که از نامش پیداست در گذشته محل سرو انواع چای و کیک یا شیرینیهای سبک بوده که در کانترویژه این مکان آماده وسرو میگردیده اما امروزه متاسفانه بدلایل عدیده رعایت این اصول بدست فراموشی سپرده شده تا جایی که دیگر اثری از این مکان حتی در هتلهای جدیدالتاسیس با درجه بندی بالا دیده نمیشود و اگر بطور اتفاقی در هتلی به این مکان برخورد کنیم با تعجب شاهد منوی غذای ویژه در تی لانج خواهیم بود و دربرخی موارد اساتید نسل جدید حتی از تلفظ صحیح نام این مکان عاجزند .

        

 

9-بوفه BUFFET:

از بوفه میتوان بعنوان نوع مدرن و مجلل سلف سرویس نام برد.در اینجا لازم بتوضح است که بوفه و سلف سرویس در اصل از انواع روشهای پذیرایی بوده اما امروزه بدلیل وجود رستورانهایی که برای پذیرایی ازمیهمان خود از این روشهااستفاده میکنند که متعاقب آن چیدمان سالنها نیز متفاوت بوده و بعنوان نوعی رستوران تلقی میگردند.این فضا غالبا در هتلهای مجلل به جهت پذیرایی از میهمانهای بزرگ و ضیافتهای خاص مورد استفاده قرار گرفته با این تفاوت که بجای کانتر گرم و سرداز ظروف شیک ومجللی بنام چفینگ دیش که بر روی میزهای ویژه ای با تزیینات خاص قرار میگیرد استفاده میشود

8- سلف سرویس SELF SERVICE:

سلف سرویسها با ایده پذیرایی سریع و پر سرعت طراحی وساخته شده و ارائه خدمات و سرویس پذیرایی در آنها بسیارساده میباشد به شکلی که معمولا انواع اغذیه و اشربه درون کانترهای نگهداری گرم یا سرد بنام بن ماری درمعرض دیدمیهمان بصورت خطی قرار گرفته که در ابتدای این خط میهمان ظروف و سرویس مورد نیازش را در اختیار گرفته وسپس در طول خط پذیرایی حرکت میکند و انواع اغذیه و سالاد و…مورد نیازش توسط آشپزی که پشت خط قرار گرفته سرو میشود.نکته قابل توجه در مورد سلف سرویسها وجود صندوق در انتهای خط پذیرایی میباشد میهمان پس از انتخاب در انتهای این خط صورتحساب خود را قبل از صرف غذا پرداخت میکند